Intervjufrågor – vad vill rekryteraren faktiskt veta?
De flesta har nog fått höra många traditionella frågor under en jobbintervju; var ser du dig själv om 5 år? Vilka är dina svagheter? Varför är du rätt person för jobbet?
Syftet med en intervju är helt enkelt att ta reda på om du är rätt person för jobbet – och inte minst om jobbet är rätt för dig. En rekryterare använder olika frågor för att ta reda på just detta. Ibland används frågor som är väldigt traditionella och ibland frågor som är mer moderna eller annorlunda men i slutändan vill man nå ett och samma mål: ta reda på om du och jobbet är en bra match.
I ett tidigare inlägg skrev vi om hur man kan minska nervositeten inför en jobbintervju genom att ändra inställning. Vi skrev även några rekommendationer om hur frågor gällande en själv och svagheter kan besvaras.
I det här inlägget kommer vi att bryta ner fem av de vanligaste intervjufrågorna och förklara vad rekryteraren faktiskt vill veta.
Frågorna
”Berätta lite om dig själv”
Den här frågan används ofta som en öppningsfråga för att skapa ett första intryck och för att få igång konversationen. Vissa rekryterare vill höra en kort summering av ditt professionella jag, vissa vill höra lite mer om ditt personliga jag och vissa vill bara börja samtalet någonstans. Om du är osäker på vad du ska fokusera på – fråga. Ska du berätta om dina arbetslivserfarenheter eller lite mer om vad du gör när du inte jobbar?
Rekryteraren använder ofta den här frågan för att få en känsla om vem du är eller vad du har gjort hittills. Kom ihåg att första intrycket är viktigt och att det här är en chans för dig att pitcha dig själv och sätta stämningen.
“Vilka är dina styrkor?”
Dina styrkor har direkt påverkan på hur väl du passar för jobbet och hur väl du kommer att prestera. I bästa fall matchar dina främsta styrkor med vad som krävs för jobbet och en bra matchning innebär bättre förutsättningar för hög prestation.
Innan du går på intervjun, tänk efter vilka kompetenser du tror är viktiga för jobbet. Vilka typer av arbetsuppgifter skulle du ha? Inkluderar uppgifterna strategiskt tänkande? Att analysera information? Att kommunicera med andra? Fråga sedan dig själv vilka kompetenser du tror är viktiga att besitta för att utföra dessa uppgifter och till sist matcha dem med dina egna kompetenser. De som matchar är de kompetenser du vill lyfta under intervjun.
“Vilka är dina svagheter?”
Vi skrev mer om detta i ett tidigare inlägg men kort sagt vill rekryteraren veta om det kan bli en mismatch mellan dig och jobbet. Om du har svårt för att arbeta under högt tryck och jobbet uppfattas som stressigt kommer det inte att bli en bra match och du kommer inte att trivas i rollen.
Rekryteraren vill också veta om du är medveten om dina egna svagheter och om du har förmågan att förbättra dig. Därmed handlar frågan även om självmedvetenhet och om du vet hur du ska arbeta med sådant du är mindre bra på.
”Varför ska vi anställa dig?” eller ”varför är du rätt person för jobbet?”
Det här är i grund och botten en kombination av frågorna ”varför söker du jobbet” och ”vad kommer du att tillföra i jobbet”. Rekryteraren vill testa hur väl du pitchar dig själv samt veta din motivering till varför du söker jobbet och varför du anser att det passar dig.
Rekryteraren kommer att ha sin egen uppfattning om varför de ska anställa dig, så det här är ett tillfälle för dig att berätta vad du tycker. Innan intervjun, tänk efter vad jobbet kräver och varför du söker det. Hur skulle du ta dig an rollen? Varför är du en bra match för jobbet? Rekryteraren kommer kunna avgöra hur mycket du har ’satt dig in’ i rollen och helt enkelt hur mycket du faktiskt vill ha jobbet.
”Var ser du dig själv om 5 år?”
Den här frågan används för att ta reda på vilka dina framtida planer är. Rekryteraren vill veta vilka dina ambitioner är och vilken väg du siktar på att ta. Rekryteraren kommer att skapa sig en uppfattning om hur driven, ambitiös eller ’hungrig’ du är.
Det här är också ett sätt att utvärdera hur länge du eventuellt skulle stanna i företaget. Om din plan är att bli General Manager om 5 år och företaget inte kan erbjuda dig den möjligheten eller utvecklingen kommer du antagligen röra dig vidare så småningom. Om detta skulle vara fallet betyder det inte nödvändigtvis att du inte kan få jobbet. Det ger helt enkelt rekryteraren en uppfattning om i vilken riktning du är på väg och om företaget kan ge dig den utveckling du vill ha.
Vissa personer har ingen aning om var de är om 5 år, vilket är helt okej. Nu för tiden utvecklas jobbmarknaden väldigt snabbt och det finns oändligt med möjligheter där ute, så det är inte konstigt att många av oss inte vet var vi är så pass långt fram. Däremot finns det sätt att formulera ett bra svar på den här frågan utan att ha en spikad plan. Kanske vet du inte exakt var du är om 5 år men du ser det här jobbet som ett utmanande och spännande nästa steg eller intressant bransch eller företag. Kanske vet du att du vill arbeta med människor men i vilken framtida roll eller yrkesväg du kommer att ta är fortfarande något du håller på att ta reda på.
Finns det fler frågor du ofta får på jobbintervjuer? Berätta gärna för oss så bryter vi ner dem i nästa inlägg!
Lina Martinsson
lina@urbanurban.se
English translation
Can’t see it? Click on (Läs mer) below.
…
Intervjufrågor – vad vill rekryteraren faktiskt veta?Läs mer »
Intervjufrågor – vad vill rekryteraren faktiskt veta? Läs mer »